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Telepractice has been deemed “an appropriate model of service delivery for audiologists and 
speech-language pathologists (SLPs)” by the American Speech-Language-Hearing Association 
(ASHA) and the State of Texas licensing board, The Texas Department of Licensing and Regulation 
(TDLR.) However, just as with every service delivery model, it is important that practitioners carefully 
consider client needs and professional responsibilities in order to establish that telepractice is an 
appropriate service delivery option. 

Two members of the TSHA Telepractice Committee collaborated to address ethical issues involved 
in the delivery of speech-language and audiology services through telepractice. Their discussion 
follows and is in a question-and-answer format with each answer supported by the reference to the 
newly amended TDLR rule. A reference appendix is provided at the end of the article. 

Q: Are behaviors/characteristics of my client conducive to a remote service delivery, and are there 
specific rules that I must address when utilizing a telepractice option? 
A: Ethically, a provider should evaluate a client’s eligibility for a remote service delivery with a 
protocol that addresses behavioral, physical, and cognitive abilities of the client, the client’s level of 
comfort with technology, and any cultural and linguistic variables that could affect assessment and 
intervention with the client. Recently, the rule for assessing a client’s eligibility for a telepractice 
service delivery has been amended to allow the determination assessment (typically the initial 
contact) through telehealth/telepractice. 
[Title 16 Texas Administrative Code, Chapter 111, Subchapter V: § 111.212 (h), (i), (j), (m)] 

Q: Are there restrictions to providing telepractice in the state of Texas? 
A: Yes, first a provider must be a Texas-licensed speech-language pathologist and/or audiologist. 
(ASHA recommends that the provider should be licensed in both the state where the client is 
physically as well as the state where the provider is physically.) In addition, the provider is ethically 
charged to make sure they are competent in the methodology and technology/equipment required to 
provide the service. To be a provider of SLP or audiology services via telepractice, the provider must 
be an individual who holds a current, renewable, unrestricted speech-language pathology or 
audiology license under Texas Occupations Code §401.302 and §401.304 or an individual who 

holds an audiology intern license under Texas Occupations Code §401.311.  A frequent question 
is, “Can an SLP Assistant deliver services via telepractice?” The answer is no, but the SLP Assistant 
may be a facilitator, which is an individual at the client site who assists with the delivery of the 
telehealth services at the direction of the audiologist or speech-language pathologist. 
[Title 16 Texas Administrative Code, Chapter 111, Subchapter V : § 111.210 (4), (5), § 111.212 
(e), § 111.214 (a), (b)] 

Q: Are the services to the client compromised by remote delivery? 
A: Providers are ethically responsible to ensure that the service they provide remotely is the same 
as if it was provided during in-person sessions. They need to make sure that the telecommunications 
technology and transmission does not compromise the scope and nature of the service. They need 
to make sure that the equipment used is working properly and that they utilize the technology 
smoothly and efficiently. 
[Title 16 Texas Administrative Code, Chapter 111, Subchapter V: § 111.212 (c), (d), (e), (f), 
(g) § 111.215 (h)] 

Q: Are systems of support identified, clarified, and delivered in order to achieve “in-person” service 
quality? 
A: Some executive practices are recommended that are instrumental in delivering the content and 



managing the environment to emulate the “in-person” experience. In many cases, a facilitator will be 
present at the client site. As defined in the rule, a facilitator is an individual at the client site who 
assists with the delivery of the telehealth services at the direction of the audiologist or speech-
language pathologist. The facilitator should be competent in managing materials and troubleshooting 
the telecommunications equipment as well as be trained in how to assist, guide, and prompt the 
client. For audiologists utilizing a facilitator, the requirements are more specific. The provider must 
be visible and audible and able to direct the facilitator at all times during the remote session. The 
facilitator must only do tasks they were specifically trained to do, and the provider audiologist must 
verify and document the facilitator’s qualifications, training, and competence in each task. With both 
audiology and speech-language pathology providers, when a consultant is utilized, the provider 
should be able to make the needed adjustments to maximize the level of comfort of the consultant 
with the telecommunications technology. It is important that the provider makes sure that the client’s 
environment can appropriately accompany the necessary staff, clients, materials, and equipment for 
the session and ensures there is privacy, proper lighting, and adequate acoustics for remote 
communication. Client safety always should be addressed in the support plan, but only the audiology 
rules specifically address the issue of safety by stating that if there is not a facilitator present and a 
facilitator is necessary for safety and service effectiveness, telepractice is not to be rendered. 
[Title 16 Texas Administrative Code, Chapter 111, Subchapter V: § 111.210 (4), § 111.212 
(k] § 111.215 (c), (g)] 

Q: Does telepractice require a unique set of rules for patient/family notification of service and 
consent? 
A: Yes, clients and their families must be informed of the procedures and ramifications of a 
telehealth service delivery, other service delivery options, how to file and resolve complaints, and 
ultimately be allowed to refuse telehealth services. Protection, privacy, and portability of health 
information should be addressed in the notification and consent documentation. 
[Title 16 Texas Administrative Code, Chapter 111, Subchapter V: § 111.212 (o) (p] § 111.215 (j)] 

Q: Does telepractice service require a unique set of rules for patient records and documentation? 
A: Yes, for all types of service delivery options, there are laws, rules, and regulations governing the 
maintenance of client records, but specific documentation is required to evaluate the effectiveness of 
the service provided via telehealth. It is recommended that the provider document the efficiency and 
calibration of the equipment and technology utilized as well as the proficiency of the provider, 
facilitator, consultant, and client in using it. If the session is compromised because of issues specific 
to the session’s telepractice activity, this should be recorded and addressed. 
[Title 16 Texas Administrative Code, Chapter 111, Subchapter V: § 111.212 (n), (o) § 111.215 (i), (j)] 

Q: Is telepractice a billable service under my client’s third-party payer? 
A: The law is not clearly defined with regards to reimbursement. It is left up to the payers in many 
cases. Before they begin providing services via telepractice, audiologists and speech-language 
pathologists always should confirm with each payer that telepractice services will be reimbursed and 
confirm payer guidelines for reimbursement, billing, coding, modifier use, student/clinical fellow 
supervision, and coverage. Therefore, providers have an ethical responsibility to understand third-
party requirements prior to seeking reimbursements. 
[Title 16 Texas Administrative Code, Chapter 111, Subchapter V: § 111.210 (10)] 

Q: Are there specific rules pertaining to a provider of telepractice in regards to liability and 
malpractice? 
A: A provider of telehealth services is held to the same standard of practice as if the service was 
provided in person, and there is no specific rule addressing a distinct telepractice liability 
requirement. However, it is recommended that a provider makes sure that their liability/malpractice 
insurance covers telepractice prior to providing telehealth services. 
[Title 16 Texas Administrative Code, Chapter 111, Subchapter V: § 111.212 (l)] 



Q: Can telecommunications technology be used to supervise assistants and interns? 
A: Telecommunications technology may be used to supervise an SLP Assistant with some limitation. 
Six of the eight required hours for supervision of an assistant may be done utilizing a remote 
connection. This includes the four (of the four) required indirect activities and two (of the four) 
required direct supervision activities. Direct supervision of a licensed intern in speech-language 
pathology shall not be undertaken through telecommunications technology. Supervision of a 
licensed assistant in audiology may be undertaken through the use of telecommunication technology 
with some limitation for specific tasks. 
[Title 16 Texas Administrative Code, Chapter 111, Subchapter V: § 111.213 (b) (1) & (2), 
(c) § 111.216 (b) §111.51, §111.91 (f)(5) §111.92(c) (1)-(4)] 

Reference Appendix 
Texas Department of Licensing and Regulation, Title 16 Texas Administrative Code (TAC), 
Chapter 111 Speech-Language Pathology and Audiology 
Speech-Language Pathologists and Audiologists Administrative Rules document: 
https://www.tdlr.texas.gov/slpa/slparules050118.pdf 

111.210 Definitions Relating to Telehealth 
(4) Facilitator--The individual at the client site who assists with the delivery of the telehealth services 

at the direction of the audiologist or speech-language pathologist.   
(5) Provider--An individual who holds a current, renewable, unrestricted speech-language pathology 
or audiology license under Texas Occupations Code §401.302 and §401.304; or an individual who 
holds an audiology intern license under Texas Occupations Code §401.311. 
(10) Telehealth services--The application of telecommunication technology to deliver speech-
language pathology and/or audiology services at a distance for assessment, intervention, and/or 

consultation.   

111.212. Requirements for the Use of Telehealth by Speech-Language Pathologists. 
(b) A provider shall comply with the commission’s Code of Ethics and Scope of Practice 

requirements when providing telehealth services.   
(c) The scope, nature, and quality of services provided via telehealth are the same as that provided 

during in- person sessions by the provider.   
(d) The quality of electronic transmissions shall be equally appropriate for the provision of telehealth 

services as if those services were provided in person.   
(e) A provider shall only utilize technology which they are competent to use as part of their telehealth 

services.   
(f) Equipment used for telehealth services at the clinician site shall be maintained in appropriate 

operational status to provide appropriate quality of services.   
(g) Equipment used at the client/patient site at which the client or consultant is present shall be in 

appropriate working condition and deemed appropriate by the provider.   
(h) The initial contact between a licensed speech-language pathologist and client may be at the 
same physical location or through telehealth/telepractice, as determined appropriate by the licensed 

speech-language pathologist.   
(i) A provider shall consider relevant factors including the client’s behavioral, physical, and cognitive 

abilities in determining the appropriateness of providing services via telehealth/telepractice.   
(j) A provider shall be aware of the client or consultant level of comfort with the technology being 
used as part of the telehealth services and adjust their practice to maximize the client or consultant 

level of comfort.   
(l) As pertaining to liability and malpractice issues, a provider shall be held to the same standards of 
practice as if the telehealth services were provided in person. 
(m) A provider shall be sensitive to cultural and linguistic variables that affect the identification, 

assessment, treatment, and management of the clients.   
(n) Upon request, a provider shall submit to the department data which evaluates effectiveness of 

services provided via telehealth including, but not limited to, outcome measures.   

https://www.tdlr.texas.gov/slpa/slparules050118.pdf


(o) Telehealth providers shall comply with all laws, rules, and regulations governing the maintenance 
of client records, including client confidentiality requirements, regardless of the state where the 

records of any client within this state are maintained.   
(p) Notification of telehealth services shall be provided to the client, the guardian, the caregiver, and 
the multi- disciplinary team, if appropriate. The notification shall include, but not be limited to: the 
right to refuse telehealth services, options for service delivery, and instructions on filing and 

resolving complaints.    

111.213. Limitations on the Use of Telecommunications Technology by Speech-Language 
Pathologists. 
(b) Supervision of a licensed assistant in speech-language pathology may be undertaken through 
the use of telecommunications technology as described under §111.51 and as follows: (1) no more 
than two (2) hours of direct supervision per month shall be undertaken through the use of 

telecommunications technology; and  (2) no more than six (6) total hours of supervision per month 

shall be undertaken through the use of telecommunications technology.   
(c) Direct supervision of a licensed intern in speech-language pathology shall not be undertaken 
through the use of telecommunications technology.  

111.214. Requirements for Providing Telehealth Services in Speech-Language Pathology. 
(a) A provider of telehealth services who practices in the State of Texas shall be licensed by the 

department.   
(b) A provider of telehealth services shall be competent in both the type of services provided and the 

methodology and equipment used to provide the service.   

111.215. Requirements for Providing Telepractice Services in Audiology. 
(c) Subject to the requirements and limitations of this section, a provider may utilize a facilitator at 

the client site to assist the provider in rendering telepractice services.  
(g) A provider shall not render telepractice services to a client in those situations in which the 
presence of a facilitator is required for safe and effective service to the client and no qualified 

facilitator is available to the client during the telepractice session.   
(h) The scope, nature, and quality of the telepractice services provided, including the assistance 
provided by the facilitator, shall be commensurate with the services the provider renders in person at 

the same physical location as the client.   
(i) The provider shall not render telepractice services unless the telecommunications technology and 
equipment located at the client site and at the provider site are appropriate to the telepractice 
services to be rendered; are properly calibrated and in good working order; and are of sufficient 
quality to allow the provider to deliver equivalent audiology service and quality to the client as if 
those services were provided in person at the same physical location. The provider shall only utilize 
telecommunications technology and other equipment for the provider’s telepractice which the 

provider is competent to use.   
(j) Providers and facilitators involved in the provider’s delivery of telepractice services shall comply 
with all laws, rules, and regulations governing the maintenance of client records, including client 
confidentiality requirements. Documentation of telepractice services shall include documentation of 
the date and nature of services performed by the provider by telepractice and of the assistive tasks 

of the facilitator.    

111.216.Limitations on the Use of Telecommunications Technology by Audiologists. 
(b) Supervision of a licensed assistant in audiology may be undertaken through the use of 
telecommunications technology as described under §111.91, except for duties described under 

§§111.92(c)(1) - (4) where the supervisor must provide in-person, direct supervision.   
 
111.91. Assistant in Audiology License--Supervision Requirements. 
(5) For the purposes of this subsection, the telehealth and telepractice provisions described under 



§111.215 may be used except for duties described under §§111.92(c)(1) - (4) where the supervisor 
must provide in-person, direct supervision. 

111.92. Assistant in Audiology License--Practice and Duties of Assistants.(c) Duties that a 
supervisor may assign to an assistant, who has received appropriate training, include the following: 
(1) under in-person, direct supervision, conduct or participate in, hearing screening including 
screening otoscopy, tympanometry, otoacoustic emissions procedures and pure tone air conduction 
procedures, but may not diagnose hearing loss or disorders of the auditory system, or make 
statements of severity or implication;  
(2) under in-person, direct supervision, assist the audiologist with play audiometry, visual 
reinforcement audiometry, and tasks such as picture-pointing speech audiometry;  
(3) under in-person, direct supervision, assist the audiologist in the evaluation of difficult-to-test 
patients;  
(4) under in-person, direct supervision, assist the audiologist with technical tasks for diagnostic 
evaluation such as preparing test rooms, attaching electrodes, and preparing patients prior to 
procedures 

 


